"Spis mere fisk!"
“Spis mere fiks”
Sådan lyder ét af de 10 officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen. De fleste af os danskere får nemlig ikke nok fisk og mangler derfor vigtige næringsstoffer i kosten. Anbefalingen lyder på 200-300 g. fisk om ugen, heraf ca. 200 g. fed fisk (fx. laks, ørred, makrel og sild). Det svarer til at spise fisk til hovedret 2 gange om ugen og flere gange som pålæg. Her gælder både frisk og frossen fisk, men husk altid at vælge fiskeprodukter med nøglehulsmærke.
Ved at spise den anbefalede mængde fisk, nedsætter man risikoen for bl.a. hjerte-kar-sygdomme, for fisk er nemlig en vigtig kilde til bl.a:
– Omega-3-fedtsyrer, der har mange vigtige funktioner i hjertekredsløbet, hjerne og led. Omega-3 kan lindre smerter og flere sygdomme, det glæder åreforkalkning, blodprop, kræft, diabetes, demens, depression, gigt, astma, psoriasis, eksem, og tarmbetændelse. Ydermere kan det sænke blodtrykket samt reducere blodets fedtindhold.
– D-vitamin, der mindsker risikoen for knoglesvind, hvilket kan give knoglebrud særligt hos ældre.
– Selen, hvilket man faktisk sjældent ser mangel på hos danskere, men en øget mængde selenholdig kost kan mindske risikoen for kræft og hjerte-kar-sygdomme.
– Jod, der er et livsvigtigt mineral. Jodmangel giver forstørret skjoldbruskkirtelmindsker og dermed øget risiko for forstyrrelser i stofskiftet.
Her har jeg lavet min yndlingstærte, nemlig en laksetærte med spinat og asparges på hjemmelavet grovbund af bl.a. havregryn og æg. Slutteligt toppes tærten med en blanding af hytteost, vand og æg.